Catedrala este inconjurata din trei parti de cladirile fostei manastiri „Sfanta Terime”, opera a arhitectului vienez Martinelli. Manastirea a fost construita intre anii 1731 si 1747, cu ziduri groase si bolturi arcuite.

In aceasta manastire au fost deschise in 1754 primele scoli romanesti.

Aceste cladiri, monumente istorice, a caror temelie a fost pusa tot de episcopul Inochentie Micu Clain, au apartinut calugarilor bazilicani.

In cladirea din dreapta catedralei s-a deschis la 11 decembrie 1754 prima scoala sistematica superioara din tara cu limba de predeare romana, numita „Scoala de obste”, cu scopul de a contribui la dezvoltarea culturala a poporului. In prezent aici functioneaza Grupul Scolar „Stefan Manciulea” si Liceul Sfantul „Vasile cel Mare”. In continuare se afla o cladire mai noua, vechiul internat de baieti, numit si „Internatul Vanean” (a fost ridicat sub episcopul Vancea). In momentul de fata, ea adaposteste Centrul de plasament familial.

Pe cladirea din stanga catedralei se afla o placa comemorativa care arata ca: „Aici a fost gazduit ca elev marele poet Mihai Eminescu, in anul 1866”. Actualmente aceasta cladire este sediul Facultatii de teologie Greco-Catolica si a Seminarului Ahidicezan Greco-Catolic.