Primarului Blajului, Dl. Gheorghe Valentin Rotar, a declarat pe Facebook: “Ca de obicei, în fiecare anotimp facem o trecere în revistă a șantierelor orașului! În această toamnă derulăm 20 de investiții, mai mari sau mai mici, toate însă de o importanță majoră pentru dezvoltarea orașului nostru!”

Vă prezentăm mai jos investițiile pe care Primaria Blaj le derulează în prezent:

1. Extinderea Ambulatoriului la Spitalul Blaj: lucrarea este finalizată și va fi recepționată în data de 17 octombrie 2022. Urmează echiparea cabinetelor și sălilor de tratament cu aparatură medicală și mobilier. După obținerea autorizațiilor de funcționare (DSP + ISU), până la finalul anului, Ambulatoriul va fi dat în folosință.

2. Reabilitarea și modernizarea „Podului Minciunilor”: lucrările se află în grafic, a fost ridicat si montat portalul arhitectural, iar săptămâna viitoare vor fi montate racordurile. Se lucrează, de asemenea, la amenajarea pistei de biciclete ce va trece pe sub pod – finalizare 1 decembrie 2022

4. Construirea Sălii Polivalente Blaj, investiție derulată împreună cu Consiliul Județean Alba: 80%, se lucrează la instalațiile electrice și de încălzire interioare, precum și la finisajele interioare. Urmează montarea suprafeței de joc, dotările cu un sistem de afișaj video de ultimă generație (tabele de marcaj, ecran led perimetral, camere video pentru reluare faze, etc.) – finalizare 2023.

5. În același timp, se lucrează la amenajarea peisagistică a exteriorului Sălii Polivalente, investiție derulată împreună cu Consiliul Județean Alba. Au fost realizate canalizarea pluvială și rețeaua subterană pentru iluminatul exterior, se lucrează la delimitarea arterelor de acces rutier și pietonal, urmând să se toarne asfaltul pentru circulația rutieră și să se realizeze pavajul trotuarelor și parcărilor – finalizare 2023.

sala polivalenta blaj

5. Asfaltări și modernizări străzi Petrisat: strada Principală este aproape finalizată; a fost terminată încă o stradă laterală și vor începe lucrările pe ultima stradă laterală rămasă neasfaltată – finalizare decembrie 2022

6. Reabilitare rețea electrică (îngroparea cablurilor în subteran) cartier Hula: lucrare finalizată, se efectuează reparații stradale în urma îngropării cablurilor.

7. Reabilitarea și modernizarea Școlii Gimnaziale „P.P. Aron” Veza: 90% – finalizare decembrie 2022.

8. Construirea Creșei de pe strada Eroilor: Creșa va fi finalizată în data de 20 octombrie. Urmează apoi dotarea acesteia cu echipamentele necesare și obținerea acreditărilor și autorizațiilor de funcționare. Estimăm că la începutul anului 2023 creșa de pe strada Eroilor își va începe activitatea.

9. Construirea noii Biblioteci Municipale: lucrările au început în primăvară, a fost turnată fundația și se lucrează la partea de subsol – finalizare 2023.

10. Reabilitarea și modernizarea cartierului Eroilor: lucrările de infrastructură sunt finalizate și urmează amenajarea spațiilor verzi. După data de 15 octombrie, vor fi plantați, în zonele de trotuare, 67 de tei (44 dintre aceștia urmând a avea carcasă metalică de protecție).

11. Reabilitarea cartierului Andrei Mureșanu: lucrările de infrasctructură sunt finalizate. În primăvara viitoare, după finalizarea zonelor verzi din cartierul Eroilor, va fi amenajată zona verde și în cartierul Andrei Mureșanu.

12. Modernizarea cartierului Chereteu: 4 străzi sunt finalizate, au fost montate la sistemul de canalizare 2 pompe pentru refularea în canalizarea orașului, care va deveni funcțională până la finalul anului. Se lucrează la modernizarea străzii rămase, cu ieșire spre strada I.M.Clain. În funcție de condițiile meteo, aceasta ar putea fi finalizată până la sfârșitul anului. Întreg proiectul are ca termen de finalizare 1 aprilie 2023.

13. Construirea Heliportului, investiție derulată împreună cu Consiliul Județean Alba: am primit asigurări din partea constructorului că până la sfârșitul anului va fi finalizată amenajarea Heliportului. Urmează apoi obținerea autorizațiilor de funcționare și avizul de la Autoritatea Aeronautică Civilă Română, după care Heliportul va deveni funcțional.

14. Modernizare și asfaltare DC 203 (drum comunal Ciufud – Obârșie – Deleni – Tiur), investiție derulată împreună cu Consiliul Județean Alba: lucrarea a primit finanțare prin Programul National de Investiții „Anghel Saligny”, iar contractul a fost semnat. Cu cei 4,5 milioane de lei alocați în acest sens vom ajunge la 90% finalizare. În prezent, se lucrează pe DC 203, sper cât mai mult anul acesta, în funcție de condițiile meteo. Așa cum am promis, DC 203 va fi finalizat în 2024.

15. Construirea adăpostului pentru câinii fără stăpân: lucrările au început, adăpostul este situat în zona stației de epurare. Este o lucrare necesară, deoarece nicio asociație autorizată nu dorește să preia câinii fără stăpân de pe raza orașului, nici măcar contra-cost. Finalizare – decembrie 2022.

16. Amenajare rigole și trotuare în Lunca Ciufudului, cartier Veterani (Blaj – Tiur): lucrările sunt aproape de finalizare.

17. Amenajarea unui parc în strada I.M.Clain (zona Izvor): lucrările au început și se vor finaliza în acest an.

18. În această perioadă au fost asfaltate și marcate două străzi: Iuliu Maniu (parțial – acces spre zona industrială) și Bradului (acces spre Ambulatoriul Spitalului Municipal Blaj).

19. Construire bază sportivă tip II – Liceu „Timotei Cipariu”, investiție derulată de CNI: lucrarea a fost recepționată și, începând cu luna octombrie, baza sportivă este administrată de Liceul Tehnologic „Timotei Cipariu”, putând fi închiriată pentru sportul de masă.

20. Construire bază sportivă tip I – Parc „Avram Iancu”, investiție derulată de CNI: nu s-au executat lucrări timp de 2 luni și așteptăm ca CNI să mute stâlpii instalației de nocturnă în afara terenului de joc și a pistei de atletism. Nu se pote avansa niciun termen de finalizare, deoarece sunt tergiversări nejustificate.

Sursa: https://www.facebook.com/gheorghevalentinrotarprimar