­čö┤Cum se define╚Öte zona metropolitan─â ├«n interiorul c─âreia cet─â╚Ťenii nu au nevoie de declara╚Ťie pe propria r─âspundere pentru a se deplasa ?
­ččóSunt considerate ca f─âc├ónd parte din zona metropolitan─â localit─â╚Ťile aflate pe o raz─â de p├ón─â la 30 de kilometri fa╚Ť─â de principalul ora╚Ö (conform art.11 din Legea nr. 351/2001 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului na┼úional – Sec┼úiunea a IV-a Re┼úeaua de localit─â┼úi).
Totodat─â, se va considera zon─â metropolitan─â Municipiul Bucure╚Öti ╚Öi ├«ntreg teritoriul jude╚Ťului Ilfov.

­čö┤Persoanele peste 65 de ani au vreo restric╚Ťie de a ie╚Öi din cas─â sau vreun interval orar pe care trebuie s─â ├«l respecte?
­ččóHot─âr├órea CNSSU nr. 24 cu privire la declararea st─ârii de alert─â nu restric╚Ťioneaz─â deplasarea persoanelor de peste 65 de ani. Acestea pot p─âr─âsi domiciliul ├«n orice interval orar doresc. R─âm├óne ├«ns─â valabil─â recomandarea de a limita pe c├ót de mult posibil deplas─ârile ╚Öi de a evita locurile aglomerate mai ales pentru persoanele din categoriile vulnerabile pentru a reduce riscul infect─ârii cu noul Coronavirus.

­čö┤Declara╚Ťia pe propria r─âspundere necesar─â pentru justificarea deplas─ârii ├«ntre localit─â╚Ťi poate fi scris─â ╚Öi de m├ón─â ?
­ččóDA. Declara╚Ťia pe propria r─âspundere necesar─â pentru justificarea deplas─ârii ├«ntre localit─â╚Ťi poate fi scris─â ╚Öi de m├ón─â cu respectarea elementelor din formularul tip dat publicit─â╚Ťii. ├Än cazul ├«n care o nou─â deplasare respect─â acela╚Öi traseu men╚Ťionat ├«n declara╚Ťia pe propria r─âspundere, atunci aceasta poate fi refolosit─â ╚Öi ├«n alte zile, t─âind cu o linie data precizat─â ini╚Ťial ╚Öi complet├ónd noua dat─â aferent─â zilei ├«n care are loc deplasarea.

­čö┤Vor fi sanc╚Ťionate persoanele care nu poart─â masc─â ?
­ččóPurtarea m─â╚Ötii care acoper─â nasul ╚Öi gura este obligatorie ├«ncep├ónd cu 15 mai 2020 ├«n spa╚Ťiile comerciale, mijloacele de transport ├«n comun, la locul de munc─â ╚Öi ├«n alte spa╚Ťii ├«nchise, potrivit anexei ÔÇťM─âsuri de prevenire ╚Öi control a infec╚Ťiilor aplicabile pe durata st─ârii de alert─âÔÇŁ, ata╚Öat─â Hot─âr├órii nr. 24 a CNSSU. Persoanele care nu respect─â obliga╚Ťia de a purta masc─â ├«n spa╚Ťiile men╚Ťionate pot fi sanc╚Ťionate contraven╚Ťional ├«n baza Legii nr. 55/2020 privind unele m─âsuri pentru prevenirea ╚Öi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 (publicat─â ├«n Monitorul Oficial nr.396 din 15 mai 2020) raportat la art.65 lit.h, respectiv ÔÇťnerespectarea de c─âtre persoane fizice a m─âsurilor individuale de protec╚Ťie a vie╚ŤiiÔÇť se sanc╚Ťioneaz─â cu amend─â ├«ntre 500 de lei ╚Öi 2500 de lei.

­čö┤Ce op╚Ťiune din declara╚Ťia pe propria r─âspundere bifeaz─â un locuitor al zonei rurale care se deplaseaz─â ├«n alt─â localitate pentru cump─âr─âturi la supermarket, farmacie sau pentru asigurarea unor bunuri pe care nu le poate achizi╚Ťiona din sat/comun─â?
­ččó├Än situa╚Ťia ├«n care cet─â╚Ťeanul se deplaseaz─â ├«ntre localit─â╚Ťi din interiorul zonei metropolitane, nu are nevoie de declara╚Ťie pe propria r─âspundere. Dac─â asigurarea bunurilor necesare nu poate fi f─âcut─â ├«n zona metropolitan─â, este nevoie de declara╚Ťia pe propria r─âspundere, bifat─â la punctul 11 ÔÇťalte motive justificateÔÇŁ.

­čö┤Vor mai fi date amenzi pentru nerespectarea deciziilor autorit─â╚Ťilor cu privire la starea de alert─â ?
­ččóLegea nr. 55/2020 privind unele m─âsuri pentru prevenirea ╚Öi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 (publicat─â ├«n Monitorul Oficial nr.396 din 15 mai 2020) define╚Öte la Capitolul III ÔÇťR─âspunderi ╚Öi sanc╚ŤiuniÔÇŁ, art. 64-70 contraven╚Ťiile ╚Öi cuantumul amenzilor pentru nerespectarea actului normativ.
De asemenea, poli╚Ťi╚Ötii aplic─â legisla╚Ťia ├«n vigoare. Scopul autorit─â╚Ťilor nu este de a sanc╚Ťiona cet─â╚Ťenii, ci de a limita r─âsp├óndirea virusului COVID-19. ├Än contextul trecerii la starea de alert─â, poli╚Ťi╚Ötii vor ac╚Ťiona ├«n principal pentru ├«ndrumarea cet─â╚Ťenilor cu privire la noile reguli.

­čö┤Se redeschid s─âlile de lectur─â din biblioteci ?
­ččóAceast─â variant─â este ├«n prezent ├«n analiza autorit─â╚Ťilor, urm├ónd ca o decizie s─â fie comunicat─â ├«n perioada urm─âtoare. Activit─â╚Ťile bibliotecilor sunt permise ├«n perioada st─ârii de alert─â, potrivit Hot─âr├órii CNSSU nr.24 ╚Öi anexei ata╚Öate, ├«n condi╚Ťiile respect─ârii normelor de preven╚Ťie ╚Öi protec╚Ťie ╚Öi cu respectarea recomand─ârilor INSP.

­čö┤Se redeschid clinicile private ?
­ččóClinicile private au avut ├«n timpul st─ârii de urgen╚Ť─â ╚Öi vor continua s─â aib─â ╚Öi ├«n timpul st─ârii de alert─â acela╚Öi statut cu spitalele/clinicile de stat.

­čö┤Dac─â un cet─â╚Ťean trebuie s─â ajung─â urgent la banc─â ├«n alt─â localitate, ce bifeaz─â pe declara╚Ťia pe propria r─âspundere ?
­ččó├Än cazul ├«n care tranzac╚Ťia bancar─â nu poate fi efectuat─â on-line, deplasarea ├«n afara localit─â╚Ťii se poate face ├«n baza declara╚Ťiei pe propria r─âspundere, bif├ónd punctul 11 ÔÇô ÔÇťalte motive justificateÔÇŁ.

­čö┤R─âm├óne vreo interdic╚Ťie valabil─â dup─â ora 22:00 ?
­ččóInterdic╚Ťiile emise prin hot─âr├órea CNSSU sunt valabile indiferent de intervalul orar ╚Öi nu sunt diferite pentru intervalul post 22.00.

­čö┤Persoanele care vor sta ├«n aceea╚Öi locuin╚Ť─â cu cineva venit din afara ╚Ť─ârii vor trebui s─â intre ╚Öi ele ├«n izolare 14 zile ?
­ččóPotrivit Hot─âr├órii CNSSU nr.24 ╚Öi anexei ata╚Öate, pentru toate persoanele care au c─âl─âtorit ├«n str─âin─âtate ╚Öi intr─â pe teritoriul Rom├óniei, se instituie m─âsura carantin─ârii/izol─ârii la domiciliu ├«mpreun─â cu familia/apar╚Ťin─âtorii cu care locuiesc. Exist─â op╚Ťiunea carantinei institu╚Ťionalizate pentru persoanele care au c─âl─âtorit singure ╚Öi care nu doresc s─â-╚Öi expun─â familia.

­čö┤C├óte persoane pot participa la evenimentele familiale cu num─âr limitat de persoane, op╚Ťiune care se reg─âse╚Öte la punctul num─ârul 9 ├«n declara╚Ťia pe propria r─âspundere necesar─â pentru justificarea deplas─ârilor ├«ntre localit─â╚Ťi ?
­ččóDac─â evenimentul familial implic─â o slujb─â religioas─â ├«n interiorul bisericii (ex: nunt─â, botez, ├«nmorm├óntare), num─ârul maxim de persoane care pot participa este de 16 (punctul 5 (2), lit. a din anexa ÔÇťM─âsuri de prevenire ╚Öi control a infec╚Ťiilor aplicabile pe durata st─ârii de alert─âÔÇŁ, ata╚Öat─â Hot─âr├órii nr. 24 a CNSSU).
Dac─â slujba se ╚Ťine ├«n curtea bisericii, num─ârul participan╚Ťilor NU este limitat, ├«ns─â se vor respecta m─âsurile de prevenire ╚Öi protec╚Ťie stabilite.
Pentru evenimentele familiale private (ex: anivers─âri, petreceri, reuniuni de pomenire etc.) desf─â╚Öurate ├«n spa╚Ťii ├«nchise, va fi avut ├«n vedere acela╚Öi num─âr de persoane (maximum 16 persoane) cu respectarea normelor de igien─â ╚Öi pe c├ót de mult posibil respectarea distan╚Ťei fizice.

­čö┤├Än legea aprobat─â de Parlament exist─â o prevedere care permite redeschiderea teraselor. Se deschid terasele ├«n perioada st─ârii de alert─â ?
­ččóNU. Terasele r─âm├ón ├«nchise ├«n perioada st─ârii de alert─â, potrivit Hot─âr├órii nr. 24 a CNSSU ╚Öi anexei ata╚Öate. Legea nr. 55/2020 privind unele m─âsuri pentru prevenirea ╚Öi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 (publicat─â ├«n Monitorul Oficial nr.396 din 15 mai 2020) prevede la articolul 8, alin. 2 posibilitatea deschiderii teraselor, nu obliga╚Ťia.

Link la documentul oficial de pe mai.gov.ro