Cel mai blajean dintre blajeni (1894-1985)

Istoricul si geograful, preotul si profesorul, memorialistul si omul de cultura Sefan Manciulea a fost personalitatea care si-a castigat onorata titulatura de consultant de drept pentru o posibila enciclopedie a secolului XX romanesc.

Absolvent al Seminarului Teoglogic din Blaj, Sefan Manciulea a obtinut o bursa din partea Consiliului Dirigrent pentru Facultatea de Litere si Filosofie – Sectia Istorie si Geografie din Bucuresti, unde i-a audiat pe ilustrii profesori: Nicolae Iorga, simion Mehedinti, dimitrie Onciu, Vasile Parvan, s.a.

A fost profesor la Liceul “Moise Nicoara” din Arad si Liceul “Sf. Vasile” din Blaj, inspector scolar si confectionar la Facultatea de Geografie a Universitatii din Cluj.

In 1836 a obtinut titlul de doctor cu mentiunea “Summa cum laude” cu teza Campia Tisei, conducator stiintific findu-i renumitul geograf Simion Mehedinti.

Stefan Manciulea a sustinut prelegeri, invitat de Nicolae Iorga, la Universitatea populara de la Valenii de Munte.

Pentru lucrarea Granita de Vest a primit premiul “Nasturel” al Academiei Romane si in semn de pretuire istoricul nostru national Nicolae Iorga i-a tradus-o in limba franceza si i-a tiparit-o la Bucuresti. Aceasta carte-document, intens comentata si contestata de revizionisti, a fost folosita de delegatia romana, condusa de cunoscutul om politic Lucretiu Patrascanu, la Tratatul de pace de la Paris, ca argumentatie pentru fixarea granitei vestice a Romaniei.

Academia Romana i-a acordat premiul “Asachi”, in 1941 pentru lucarea aflata inca in manuscris Asezarile romanesti din Ungaria si Transilvania in secolole XIV-XV, la carese adauga Campia Transilvaniei, care se inscrie pe aceleasi coordonate de cercetare a tematici.

A fost membru al Societatii Regale de Geografie, colaborator al Institutului de Istorie Nationala Cluj si, in 1938, la Alba Iulia a fost organizatorul congresului National de Geografie.

A fost numit de scriitorul Ion Brad “cel mai blajean dintre blajeni”, gandind la valoroasele lucrari privind viata si activitatea lui Timotei cipariu, Reolutia Romana din Transilvania si alte aspecte legate de Blajul cultural si istoric.

Intr-un interviu acordat in 1984 si-a facut cunoscut crezul vietii sale: “Eu am facut o singura politica: sa iubesc si sa slujesc neamul si poporul meu romanesc”.