Vasile Voda al Scolilor (1872-1935)

Mitropolitul Vasile Suciu, considerat al treilea ctitor de scoli romanesti de la Blaj, a fost profesor si teolog de prestigu cu studii la Roma, membru de onoare al Academiei Romane si al Societatii Regale de Geografie. La Serbarile jubiliare ale Astrei (Blaj, 1911) a fost ales vicepresedintele Asociatiunii, iar in toamna anului 1918 avea functia de presedinte al Consiliului National Roman din Blaj, cu rol deosebit in pregatirea Adunarii Nationale de la Alba Iulia.

Datoram lui Vasile Suciu, “Vasile Voda al Scolilor romanesti”, cum l-a numit Nicolae Iorga, construirea impozantelor cladiri in care functionau in perioada interbelica: Liceul teoretic de fete, Liceul comercial de fete si Scoala Normala de fete (in incinta Institutului Recunostintei), Scoala normala de baieti, Scoala comerciala superioara de baieti, Scoala de arte si meserii si Scoala de menaj.

A colaborat si condus ziarul Unirea din Blaj si a elaborat lucrari precum: Teologia dogmatica si fundamentala (2 vol.), Teologia dogmatica speciala, Hipnotism si spiritism, etc.

Prin construirea noilor cladiri destinate invatamantului, Vasile Suciu a facut din Blaj o CETATE DE SCOLI.