Memorialistul Reolutiei Romane din Transilvania (1824-1895)
Ca student si teolog la Blaj, in primavara lui 1848 Vasile Moldovan a cutreierat sate si comune din Campia Transilvana, cu Proclamatiunea lui Aron Pumnul in mana, alaturi de alti elevi si studenti, pentru a-i mobiliza pe romani sa participe la Blaj, la Adunarea din Duminica Tomii si apoi in 3/15 mai la Adunarea Nationala de pe Campia Libertatii, spre a cere si sustine revendicarile natiunii romane.
In urma Adunarii de la Blajm din septembrie 1848, Avram Iancu si-a asumat roul de conducator in lupta armata, Vasile Moldovan fiindu-i alaturi pana la sfarsit ca Prefect al Legiunii a III-a de pe Mures si Campie (Cetatea de Balta), pagini de vitejie si eroism redate at de vrednic de „memorialistul revolutiei pasoptiste”.
In 1895 a aparut prima editie a cartii-document Memorii din 1848-’49 a revolutionarului Vasile Moldovan dedicat „celor 40000 de mucenici care si-au jerfit viata pentru drepturile si libertatea neamului si care din sacra lor cenusa ne striga cu adroare: ROMANI, PUNETI-VA INCREDEREA IN VOI INSIVA!”. De o importanta covarsitoare pentru noi blajenii, sunt trei capitole ale lucrarii in care autorul reda cu lux de amanunte atmosfera plina de efervescenta ce domina acele zile memorabile ale inceputului, din martie 1848: „Eram teolog in cursul al III-lea in Blaj. Toti tinerii de la aceasta facultate … erau cuprinsi de entuziasm…. Fiecare saptamana, fiecare zi aducea faime (vesti) despre intamplarile si evenimentele, unele mai surprinzatoare decat altele… Barbatul care convenea (intalnea) cu noi zilnic era profesorul Aron Pumnul. Era infocat si el ca si noi, in gradul superlativ, dar pozitiunea sa il impunea a duce intre noi rol de mediator… In 25 martie canonicii si corpul profesoral au tinut prima conferinta in clasele domnului canonic Timotei Cipariu. Aceasta conferinta, la popunerea lui Pumnul s-a continuat in aceeasi zi dupa amiazi in gimnaziu, unde au luat parte si clerul tanar si studentii din clasele superioare, s-au tinut cuvantari infocate din partea profsesorilor , acccentuandu-se ca nu trebuie lasata ocaziunea nefolosita”.
Aproape jumatate din continutul lucrarii trateaza activitatea revolutinonara intensa, desfasurata de personalitatile si tineretul studios de la Blaj, care a facut posibila desfasurarea (la 3/15 mai) pe Campia Libertatii, a primului Congres National al Romanilor din istoria noastra moredrna, evenimentul inscriindu-se in miscarea revolutionara europeana sau „primavara popoarelor” cum a fost numita.