Istoricul invatamantului din Transilvania si Banat (1910-1986)

Nicolae Albu si-a inceput activitatea ca invatator, iar dupa finalizarea studiilor la Facultatea de Litere si Filosofie a Universitatii din Cluj (sectia istorie), a fost profesor la Liceul Pedagogic si Liceul Agricol din Blaj.

Adevarata sa vocatie a fost de cercetator si istoric al invatamantului din Ardeal, dar si istoric literar prin scrieri menite a pastra vie menoria Scolii Ardelene.

Cercetarile intreprinse in arhivele din Blaj, Sibiu, Brasov si Tg. Mures si colaborarea in plan stiintific cu Institutul de Istorie Nationala de la Cluj au dus la finalizarea unor lucrari recunoscute la nivel national: Istoria Invatamantului Romanesc din Transilvania pana in 1800 (1944) – distinsa cu premiul “Gheorghe Asachi” al Academiei Romane, Petru Maior – Scrisori si documente inedite (1968), Istoria Scolilor Romanesti din Transilvania intre 1800-1867 (1971), Un satelit al Scolii Ardelene – St. Neagoe, Istoria invatamantului romanesc din Transilvania si Banat.

Activitatea de publicist se reflecta in studii si articole editate de periodicele blajene: Unirea, Unirea poporului, Cultura crestina si revista Blajul, dar si de alte reviste: Transilvania, Familia, Revista arhivelor, Apullum, etc.

In 1976 a aparut in seria Resituiri ale Editurii Dacia, volumul Timotei Cipariu – Poezii, editia ingrijita si pretatata de Prof. Nicolae Albu, inca o dovada a pasiunii sale de cercetare in arhivele Bajului.

A fost membru al Societatii de Stiinte Filologice din Romania si a activat in cadrul Societatii ASTRA.