Organizatorul invatamantului botanic universitar din Cluj (1887-1971)
Alexandru Borza si-a inceput activitatea ca profesor de stiinte naturale la Liceul de Baietii din Blaj (1911-1919), perioada in care s-a ocupat si de reorganizarea Gradinii Botanice (prima de acest fel din Europa – pe langa o scoala secundara) si de Muzeul Scolar.
In toamna anului 1918, ales sa faca parte, ca secretar, din conducerea Consiliului National Roman din Blaj, a participat ca delegat din partea Casinei Romane de la Blaj (alaturi de profesorul Augustin Caliani) la Marea Adunare Nationala de la Alba Iulia.
Numit profesor de Botanica Sistematica la nou infiintata Universitate “Dacia Superioara” din Cluj, Alexandru Borza primeste responsabilitatea organizarii invatamantului botanic universitar si infiintarii Gradinii Botanice, Muzeului si Institutului Botanic.
In botanica romaneasca a introdus metode moderne de cercetare a vegetatiei si a sustinut votarea in Parlament a Legii pentru ocrotirea naturii (1930).
Lucrarile sale: Vegetatia si flora Ardealului, Flora Romaniei (1929), Observatiuni fitosociologice pe Insula Serpilor, Monumentele naturii din Ardealul Central si Apusean (1942), Regionarea floristica a teritoriului romanesc (1948), Dictionar etnobotanic (1968), s.a.
Alexandru Borza este cel care a pus bazele scolii romanesti de etnobotanica si geobotanica si a initiat si indrumat primele experiente ecologice, la care se adauga, in premiera, cercetari asupra florei so vegetatiei chineze, scop in care a efectuat o calatorie de studii in China.
A fost ales membru de onoare al Academiei Romane si al unor societati stiintifice din tara si strainatate (Elvetia, Franta, Germania, Finlanda, China).