Eroicul cardinal al Bisericii Greco-Catolice a Blajului (1912-2002)
Cardinalul Alexandru Todea, personalitate emblematica a Bisericii Greco-Catolice Unite cu Roma, dupa incheierea studiilor la Blaj si-a desavarsit pregatirea timp de 7 ani la Colegiul De Propaganda Fide din Roma unde, in 1940, si-a sustinut lucrarea de doctorat De Doctrina Millenaria, Tractatus exegetico-dogmaticus cu eavaluarea “Summa cum laude et speciali mentione dignus”, cea mai inalta apreciere acordata de colegiul amintit.
Atmosfera Blajului national l-a impresionat in mod deosebit: “Serbarile de 3/15 mai… ne faceau sa plutim prin sferele inalte ale mandirei nationale si ale demnitatii Blajului crestinesc si romanesc “.
Intors in tara a predat religia, latina si italiana la liceele din blaj (1940-1945), a slujit ca preot si protopop greco-catolic in Reghin si in paralel a predat ca profesor italiana, latina, greaca si franceza la liceul din localitate.
Din 1948 incepe calvarul cu arestarea, cercetarea si trecerea in clandestinitate, iar apoi privarea de libertate ca detinut politic (1951-1964), in problema bisericii greco-catolice. Considerat “periculos pentru societate”, a fost condamant la munca silnica pe viata, pedeapsa ispasita in penitenciarele din Sighetul Marmatiei, Ramnicu Sarat, Pitesti si Gherla, fiind eliberat dupa 16 ani de detentie.
In speranta reconsiderarii fostei biserici greco-catolice sau Biserica Unita a Blajului, cum a numit-o mereu in documente, Alexandru Todea a intocmit si ianintat forurilor superioare de partid si stat memorii ce cuprind in fapt si o incursiune in plan cultural, istoric si bisericesc a Blajului si totodata a intregului tinut transilvan. Toate aceste aprecieri constituie dovezi certe de dragoste si recunostinta pentru puternica spiritualitate romaneasca ce s-a plamadit timp de doua secole in “orasul luminii”, de la imbinarea celor doua Tarnave.
Consacrat ca episcop in 1950 si ales mitropolit al Bieriicii Unite in 1956, in clandestinitate, a fost reconfirmat in 1990 prin Decret prezindential. Cea mai inalta recunoastere a luptei sale, Alexandru Todea a primt-o in anul 1991, cand a avut onoarea de a fi investit cardinal de catre Sanctitatea Sa, Papa Ioan Paul al II-lea, fiind al doilea roman dupa Iuliu Hossu, care avut acces in aceasta functie.
Testamentul sau spiritual sintetizeaza programul asumat in noua postura de “Spiritus Rector in caliate de conducator al Bisericii Romane Unite si Cardinal al Bisericii Catolice”.
Alexandru Todea a fost membru de onoare al Academiei Romane.