Mentorul spiritual al tineretului blajean (1818-1866)

In primavara lui 1848, Aron Pumnul, dupa studii la Viena, era profesor de filosofie la blaj si devenise “mentorul spiritual al tineretului studios”. Rolul sau primordial a fost convocarea romanilor la prima Adunare de la Blaj, in Duminica Tomii (30 aprilie), care s-a realizat prin raspandirea “Proclamatiunii”, intocmita de Aron Pumnul, in mii de exemplare. Dupa Adunarea Nationala din 3 / 15 mai 1848, pus sub urmarire de autoritatile magiare, pentru activitatea revolutionara desfasurata, se refugiaza in Bucovina, la Cernauti. Numit profesor pa prima catedra de limba si literatura romana a Gimnaziului din Cernauti, a initiat o puternica miscare culturala nattionala in Bucovina.

A elaborat lucrarea Lepturariu romanesc, cules din scriptori rumani, prima istorie despre scriitorii romani, cu informatii valoroase, adeseori unice.

In cultul reputatului dascal blajean “adevarat parinte sufletesc”, s-a format tanarul Mihai Eminescu, magistrul oferindu-i gazduire, bogata biblioteca si sadindu-i dorinta de-a cunoaste Blajul, “orasul etern al latinitatii”, pe care in scurtul popas facut la Blaj, in 1866, cel mai mare poet al romanilor, l-a numit inspirat “Mica Roma”.