Parintele presei romaesti din Ardeal (1812-1893)

Format in Scolile de la Blaj, George Baritiu a fost intemeietroul presei romanesti din Ardeal: Gazeta de Transilvania (1838) si Foaie petnru minte, inima si literatura la Brasov, unde a deschis prima scoala romaneasca.

A fost membru fondator si presedinte al ASTEREI si al Academiei Romane si membru al Partidului National Roman.

A fost prezent la Blaj, pe Campia Libertai, ca vicepresedinte al Adunarii Nationale, apoi membru al Comitetului de Pacificatiune de la Sibiu si in Delegatia care a remis Dietei din Cluj Rezolutia Adunarii Nationale.

Ca istoric a publicat in volumul al II-lea al lucrarii Parti alese din istoria Transilvaniei pe doua sute de ani in urma (3 volume – 1889-1891), Revolutia Romana din 1848-1849 din Transilvania si urmarile ei pana la 1860 “poate cea mai personala care de istorie din cultura noastra”.

Vorbind despre importanta Blajului, George Baritiu afirma: “de nu ar fi fost Blajulm romanii abia si-ar cunoaste istoria lor si desi ar mai vorbi nu ar mai scrie romaneste; …Acolo la liceu am invatat sa raman roman si sa scriu romaneste, patru ani ca scolar, patru ca seminarist in Facultatea teologica si un an profesor”.