Ctitorul Scolii Romanesti Moderne (1754-1816)

In calitate de tanar profesor a predat poestica si retorica la Gimnaziul din Blaj.

Sansa de a se instrui la Colegiul de Propaganda Fide din Roma, a insemnat poarta deschisa spre cultura si lumina stiintifica apuseanam dar mai ales ocazia de a cauta in biblioteci faimoase date si informatii cu privire la istoria neamului romanesc.

S-a intros dupa studii stralucite in Cetatea Eterna, cu tomuri de documente si extrase privind aspectele fundamentale asupra limbii si trecutului neamului nostru.A devenit astfel istoric peasionat si istoriograf, lingvist, ganditor politic si ca un adevarat reprezentat al Scolii latiniste de la Blaj si-a inchinat viata exclusiv renasterii culrurale a neamunului romanesc , istoriei si marilor sale adevaruri: latinitate, continuitate, unitate.

Numit director al Scolilor Nationale Romane Greco-Catolice din Transilvania, in decus de 12 ani a infiintat peste 300 de scoli elemntare pe care le-a inzestrat cu manuale, primele de acest fel pentru elvii romani: A B C sau BUCAVNA, spre folosul neamului romanesc (1783), Prima Principia Latinae Gramatices (1785), Indreptar catre aritmetica (1788), s.a.

Gheorghe Sincai a orgranizat cursuri de pregatire pentru invatatori, celor merituosi acordandu-le certificate ce absolvire. Preocuat de instruirea taranimii in spirit iluminist, a alcatuit lucrari de insiruirea cunostintelor stiintifice, dar si de comatare a superstitiilor (Invatatura fireasca spre surparea superstitiei norocului). In HRONICA ROMANILOR SI MAI MULTOR NEAMURI – prima istorie stiintifica a tuturor romanilor, monument de eruditie si de date, tezaur de documente si extrase din autori straini, gasite in arhive si colectii diverse privitoare la istoria noastra de la anul 86 pana in 1739, Gheorghe Sincai, considerat un istoric modern in deplinul inteles al cuvantului, a urmarit un singur tel: demonstrarea nobletei neamului sau si al legitimitatii istorice, a egalitatii lui in drepturi cu celelalte neamuri din Transilvania.

Privind ELEMENTELE LINVARE DACO-ROMANE SIVE VALACHICAE, la editia a II-a (1805) Gheorghe Sincai nota: „In gramatica noastra daco-romana, ne-am stradit a demostra in tot felul facerea limbii romane din latina si totodata pe cei ce cunosc bine LAtina sa-i invatam romana printr-o metoda mai usoara”.

Hronica lui Sinacai a fost tiparita de August Treboniu Laurian la milocul secolului al XIX-lea.