Discipol al episcopului Inochentie Micu Clein (1833-1915)

Ioan Micu Moldovan, “discipol si alter ego al lui Inochetine Micu Clein”, a desfasurat o intensa activitate politica si culturala pentru emaniciparea romanilor din Transilvania.

A fost principalul autor al Pronunciamentului de la Blaj (1868), cel mai important act politic al romanilor din Transilvania dupa Adunarea Nationala de pe Campia Libertatii din 3/15 mai, prin care se protesta impotriva incorporarii Transilvaniei in Ungaria. Pronunciamentul de la Blaj a avut o mare influenta asupra vinetii politice din Transilvania, el anticipand construirea Partidului National Roman (1869) care va conduce lupta nationala pana la Unirea din 1918.

Prezent la Conferinta de constituire a PNR, ca dondator Ioan Micu Moldovan a tinut sa precizeze ca partidul a adoptat pasivitate absoluta numai fata de Dieta de la Budapesta: “incolo.. activitate cat se paote de mare”.

A sustinut cu toata convingerea miscarea memorandista (1892-1894), atragand atentia autoritatilor maghiare care cereau sporirea armatei in jurul Blajului pentru supravegherea tineretului studios si chiar schimnarea Mitropolitului cu o persoana de incredere “deoarece vicarul Ioan Micu Moldovan este conducatorul invizibil si secret al intregii miscari”.

In 1907, alaturi de Augustin Bunea si alte personalitati marcante din viata publica a romanilor, Ioan Micu Moldovan a semnat Memorandumul de la Blaj, ca protest vehement la adresa Legilor Scolilor (a lui Aponnyi) de maghiarizare prin scoli.

Ioan Micu Moldovan a editat prima revista de pedagogie din Transilvania, Foaia scolastica (1873-1881), a alcatuit manuale scolare de istorie si geografie constestate de oficialitatile maghiere si impreuna cu 168 de elevi a realizat cea mai ampla si mai valoroasa colectie de foloclor din tinutul transilvan din a doua jumatate a secolului al XIX-lea, material ordonat si publicat parital de Jan Urban Jarnik si Andrei Barseanu sub titlul: Doine si strigaturi din Ardeal (1885).

A fost membru fondator si presedinte al ASTREI si membru al Academiei Romane.