Intemeietorul Blajului Romanesc (1700-1768)
“La inceput a fost Inochentie …” care a stabilit aici, in 1737, resedinta episcopala a Bisericii Greco-Catolice, a schitat planul viitorului oras, in piata centrala fiid amplasate Biserica “Sfanta Treime”, Manastirea si Scolile, executate dupa planurile lui Ioan Martinelli, arhitectul Curtii imperiale de la Viena. A trimis la Roma, Viena si Tarnavia studenti bursieri, pregatiti spre a fi profesori la primele scoli romanesti din Transilvania, unde scopul educativ era national, politic si umanist.
Inochentie Micu sta la inceputul desteptarii noastre nationale, prin programul de lupta initiat pentru recunoasterea romanilor ca “natiune politica”.
“Cel mai de seama om politic pe care l-a dat neamul nostru romanesc din aceasta tara transilvana” (dupa aprecierea lui Lucian Blaga) a murit in exil la Roma. In 2002, osemintele sale au fost aduse la Blaj, indeplininindu-i-se dorinta exprimata intro-o scrisoare testamentara: “Nu stiu prin ce dulceata ne atrage pamantul natal si nu ne ingaduie sa-l uitam. Zilele mele sunt spre asintit si as crea ca sufletul meu si oasele mele sa astepte obsteasca inviere in manastirea din Blaj. Findca este cunoscut ce am fost cel care am pus prima piatra…”.