“Sfant parinte al literaturii noastre” (1882-1962)
Figura distincta a literaturii roamane din secolul al XX-lea, creatorul unei opere de dimensiuni impunatoare, Ion Agarbiceanu, “sfant parinte al literaturii noastre” (Lucian Blaga), a urmat clasele gimnaziale si liceul la Blaj, cetate a latinismului, cu vechi traditii culturale. A fost indrumat de profesori eruditi, subjugati de crezurile lor stiintifice, dar si nationale, care i-au marcat personalitatea.
Dupa stidii teologice la Budapesta va sluji ca preot greco-catolic in Muntii Apuseni la Bucium-Sasa, la Orlat langa Sibiu si apoi la Cluj, ca preot, protopop si canonic al episcopiei de Cluj-Gherla.
A desfasurat o bogata si indelungata activitate la ASTRA si AGRU, ca menmbru al Societatii Scriitorilor si membru de onoare al Academiei Romane.
Format in scolile Bljului, era firesc ca Ion Agarbiceanu sa se numere printre sutinatorii ferventi ai Unirii de la 1918, sa fie membru in Marele Sfat National, sa se inroleze ca preot militar in armata romana, sa adere la Partidul National Roman si sa faca parte, ca deputat din primul Parlament al Romaniei si apoi ca senator si vicepresedinte al Senatului.
Privind activitatea literara, Ion Agarbiceanu, cel mai prolific scriitor format in Scolile Blajului, a debutat cu poezie in paginile ziarului Unirea de la Blaj, iar l-a scurt timp i-a aprut volumu de debut in proza De la tara (1908). Pe langa romane, povestiri si amintiri, Ion Agarbiceanu a desfasurat si o activitate publicistica foarte bogata la Sibiu si Cluj.
In 1925, marturisea ca pentru cei care au petrecut mai mult de zece ani in Scolile Blajului, “amintirile si subiectele se inmultesc sub condei”. Dovada, descrierea vietii elevilor de la liceu, din prima parte a romanului Legea trupului, prezentarea unor detalii despre seminaristii blajeni in paginile romanului Legea mintii si Arhangelii, completate cu schite, amintiri si marturisiri despre perioada blajeana. La acestea se adauga romanul autobiografic Licean… odinoara, unde patrundem in atmosfera Scolilor de la Blaj, la incepu de secol XX.
Regizorul Nicolae Margineanu a realizat filmul “Flacari pe comori” (1987), dupa un scenariu semnat de Ion Brad, inspirat dupa romanele Licean… odinioara si Arhanghelii.